середу, 23 травня 2012 р.

Часткова зайнятість у країнах Європи

Поряд з відпустками сімейна політика може регулювати інші умови зайнятості. Гнучкий робочий графік теж є фактором, що допомагає поєднувати виховання дітей та трудову діяльність, оскільки можливість його отримання є досить важливою для батьків, що виховують дітей.

Часто графік роботи підлаштовують під графік відвідування дитиною школи. Важливими є гарантії збереження робочого місця під час перебування батька або матері у відпустці по догляду за дитиною. Можуть існувати обмеження, коли місце гарантовано зберігається тільки протягом певного періоду. Також може бути гарантовано право на відлучення з робочого місця через пов’язану з дитиною необхідність, наприклад, через хворобу дитини. Важливою є можливість працювати за умов часткової зайнятості. Сучасний рівень поширення часткової зайнятості в країнах Європи в контексті наявного рівня народжуваності наведено на рис. 1

clip_image002
Рис. 1. Частка частково зайнятих серед жінок (%, права шкала) та сумарний показник народжуваності в країнах Європи (дітей, ліва шкала), 2007 р.
*Складено на основі: Eurostat, режим доступу: http://epp.eurostat.ec.europa.eu 

Розглядати можливість часткової зайнятості жінок як окремий чинник, що може вплинути на репродуктивну поведінку населення, звісно не варто, проте в комплексі з іншими елементами політики забезпечення можливості поєднання народження дитини і трудової діяльності, даний компонент сприяє створенню сприятливого для народження та виховання дитини середовища.

Немає коментарів:

Дописати коментар